Sopivat valjaat ovat a ja o
Valjaiden sopivuus vetokoiralle?!? Tuo kysymysten ja pohdinnan paikka, minkä moni vetoharrastuksen aloittava tai kilpaileva konkari uuden koiran kanssa kokee. Jokainen koira on omanlaisensa kropaltaan ja lihasmassa muuttuu iän myötä, joten yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole.
Sopivat valjaat on kaiken a ja o. Kuvitellaan, että itse joutuisi vetämään taakkaa vaikka kainalot on repeytyä irti tai henki ei meinaa kulkea. Tai selkään sattuu ja suolet painuu kasaan.
Nämä samat vinkit oikeanlaisten valjaiden valintaan pätevät, vaikka tavoitteena olisi koiran kunnon kohottaminen esimerkiksi metsästys- tai harrastuskautta varten ilman suunnitelmaa osallistua canicross-, juoksu- tai valjakkokilpailuihin.
Vinkit sopivien valjaiden löytämiseen
Kaula-aukko
Kaulassa vetopisteen tulee olla eturinnalla niin, että valjaat eivät nouse painamaan henkitorvea. Jos valjaat painavat, kaula-aukko on liian pieni.
Liian isona valjas valuu estämään lapojen laajaa liikettä. Jos lavat eivät pääse liikkumaan vapaasti ja liike on ahdasta, voi aiheutua lihasjumeja.
Kaula-aukon vetopisteen tulee olla rintalastanpäässä.
Koirilla, joilla karvaa ja nahkaa on runsaasti, täytyy ylimääräinen saada valjaiden edestä pois. Helposti toteaa, että kaula-aukko on pieni, mutta edessä onkin vain paksu kerros karvoja.
Kyljet
Valjaiden kangas kulkee kaula-aukosta rinnan kautta kohti kainaloita. Valjaat eivät missään nimessä saa nousta puristamaan kainaloita, tällöin valjas on epäsopiva. Tietysti valjaiden levätessä koiran päällä kangas voi mennä kainaloon, mutta kun sovitustilanteessa nappaa takalenkistä kiinni ja vetää niin kainalon ja kankaan väliin pitäisi jäädä tilaa.
Valjas jatkaa matkaa kainalosta kylkien kautta hännän tyveen. Valjaan täytyy kulkea kylkiluiden päältä. Liian isot valjaat siirtyvät vedossa kylkiluiden taakse ja painavat ikävästi vatsaa. Liian pienet valjaat taas siirtyvät kylkien kautta ylös hiertäen kainaloita ja jäävät turhan lähelle kaulaa.
Vetopiste takana
Valjaiden tulee loppua koiran hännän tyveen. Silloin valjaat tukevat koiran vartalon liikkeitä selän loppuun asti. Jos valjas jää lyhyeksi, koiran takaliike ei saa tukea valjaista.
Jos taas vetopiste tulee aivan liian taakse, valjas ei ole tukeva ja pääsee heilumaan sivuttain.
Huom!
Sovitustilanteessa kannattaa aina napata takalenkistä kiinni ja vetää valjaat suoraksi koiran seistessä, jolloin huomataan kuinka valjaat istuvat nimenomaan vedossa.
Kirjoittaja Aliina Mäkinen kisaa niin canicrossissa kuin valjakkoluokissa omien seisojiensa kanssa.
Tarkemmin Aliinaan voi tutustua jutussa ”Parasta on vauhti ja yhteistyö”.