Jahti & VahtiArtikkelitKoira ripuloi – mikä avuksi?

Koira ripuloi – mikä avuksi?

Koiran ripuli on varsin yleinen vaiva, joka useimmiten paranee itsekseen kotihoidolla muutamassa päivässä. Ripulin aiheuttajia on useita; stressi, bakteerit ja virukset, äkilliset muutokset ruokinnassa, ylensyönti, huonolaatuinen tai pilaantunut syötävä sekä yliherkkyydet voivat kaikki aiheuttaa akuuttia löysävatsaisuutta.

Koiran ripulin oireet

Ripulilla tarkoitetaan tavallista vetisempää ulostetta ja koiran ulostamistiheys usein kasvaa ripulin kiusatessa. Ripuloinnin yhteydessä saattaa esiintyä myös oksentelua. Lisäksi koira saattaa olla apaattinen eikä ruoka maistu normaaliin tapaan. Koiralle voi nousta myös kuumetta ja se voi ääntelehtiä vatsavaivojen aiheuttamien epämieluisien tuntemusten vuoksi.

Ripulointi alkaa usein yllättäen ja voi etenkin alkuun olla rajuakin, mutta menee yleensä onneksi nopeasti ohitse. Vatsavaivaisen, aikuisen koiran kanssa pärjää useimmiten kotihoidolla, mutta eläinlääkäriin on syytä hakeutua, mikäli ripuli on veristä, koiran yleiskunto alkaa heikentyä tai ripuli ei parane muutamassa päivässä. Pienen pennun kanssa eläinlääkäriä on monesti syytä konsultoida jo nopeammin.

Ripulin kotihoito – hyväksi havaitut konstit

Avainasemassa ripuloivan koiran kotihoidossa on nesteytys sekä ruokinnan vähentäminen. Runsas ripulointi vähentää koiran elimistöstä nestettä, jolloin nestehukan riski lisääntyy. Erityisen tärkeää riittävän nesteytyksen turvaaminen on pienikokoisilla koirilla, pienillä pennuilla sekä iäkkäillä koirilla. Mikäli koira lopettaa juomisen, on syytä lähteä eläinlääkäriin!

Koiran ruokintaa kevennetään vähentämällä annetun ruuan määrää ja tarjoamalla sen sijaan esimerkiksi keitettyä riisiä ja maustamatonta kanaa tai vähärasvaista kalaa kuten seitiä pieninä annoksina 3-4 kertaa päivässä. Pikkuhiljaa löysän ulosteen määrän vähentyessä ja ulostamistiheyden normalisoituessa voidaan palata takaisin koiran entiseen ruokavalioon. Paluu normaaliin ruokavalioon on syytä tehdä vähitellen muutaman päivän aikana. Tavallisen ruuan lisääminen kevennetyn ruokavalion joukkoon tehdään vähitellen, aloittaen hyvin pienistä annoksista, jopa muutamasta nappulasta kuivamuonan ollessa kyseessä.

Ruuansulatuskanavan häiriötilanteissa koiralle voi antaa Jahti&Vahti Maitohappobakteeria, jonka sisältämä patentoitu ProGut® tukee ruuansulatuskanavan vastustuskykyä ja estää haitallisten bakteerien kiinnittymistä suolistoon. Lisäksi Maitohappobakteeri sisältää pektiiniä, joka kiinteyttää löysää ulostetta. Jahti&Vahti Maitohappobakteeri on mainio lisä ripuloivan koiran toipumiseen ja sitä voi syöttää 10-15 päivää vatsavaivojen jälkeen.

Lue lisää Jahti&Vahti Maitohappobakteeristä: Jahti&Vahti Maitohappobakteeri – Jahti & Vahti (jahtivahti.fi).