Jahti & VahtiTiesitkö?Turvotettuna, kuivana vai veden kanssa?

Turvotettuna, kuivana vai veden kanssa?

Kuivaruuat voi hyvin tarjota koiralle joko turvotettuna, kuivana tai veden kera. Kaikki tavat käyvät aikuiselle koiralle, mikä vain parhaiten maistuu ja sopii omistajan arkeen.

Turvotettuna annettu ruoka on valmiiksi turvonnutta, eikä enää paisu koiran mahassa. Samalla koira saa runsaasti nestettä ruuan mukana. Pienten pentujen kohdalla ruoka kannattaa turvottaa, jotta ne saavat ruuan syötyä. Siinä vaiheessa, kun pentu on jo muuttanut omaan kotiinsa, se yleensä pystyy pureskelemaan koviakin nappuloita eikä turvottaminen ole enää välttämätöntä.

Sopiva turvotusaika on huoneenlämmössä 15-30 minuuttia. Jos kuivamuonaa turvottaa pitkään, useampien tuntien ajan, se voi alkaa pilaantua. Pidempiaikaisesti turvotettaessa ruoka kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Jos koira ahmii nappuloita kovalla vauhdilla, tahtia voi koettaa hidastaa tarjoamalla ruuan veden kera. Vesi lasketaan kuppiin nappuloiden päälle ja tarjoillaan koiralle heti. Tällöinkin koira saa nestettä ruuan ohella.

Kolmas mahdollinen tapa tarjoilla kuivamuonaa, on antaa se koiralle sellaisenaan, kuivana. Monet koirat rouskuttelevat mielellään kovia nappuloita. Ilman nestettä annettuna ruoka säilyy kupissa hyvänä koko päivän, mikäli karvakorva on nirsompi kaveri ja syö ruokansa mieluummin osissa kuin kerralla.

Koiralla täytyy olla vettä koko ajan vapaasti saatavilla. Erityisen oleellista se on koirille, jotka syövät nappulat kuivana eivätkä siten saa ravinnosta nestettä. Koira tarvitsee vuorokaudessa noin 0,5 dl vettä painokiloa kohden eli 20 kg painava koira juo noin litran päivässä.

Kuivamuonan rinnalle

Jos kuivaruuan oheen haluaa tarjota koiralle jotain muutakin, mieluisia vaihtoehtoja voisivat olla