Jahti & VahtiTiesitkö?Koiran virikkeistäminen

Koiran virikkeistäminen

Viimevuosien aikana koiran virikkeistäminen on tullut tunnetummaksi sitä mukaan, kun uutta tutkimustietoa virikkeistämisen hyödyistä on saatu maailmalle. Saadun tutkimustiedon valossa voidaankin todetta virikkeistämisen vaikuttavan positiivisesti koiran elämänlaatuun. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että koiralle tarjotaan mahdollisuus toteuttaa sen luonnollisia käyttäytymistarpeita lajityypillisen tekemisen parissa.  

Jotta koira voi elää täyttä ja tasapainoista elämää on tärkeä pyrkiä tarjoamaan sille mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen. Koirat kaipaavat sosiaalisia kontakteja, haluavat tutkia ympäristöään ja toteuttaa itseään muun muassa haistelun ja leikin kautta. Älä anna hienolta kuulostavan termin hämätä, sillä koiran virikkeistäminen on todellisuudessa varsin helppoa. Lue lisää ja poimi tästä artikkelista helpot vinkit koiran virikkeistämiseen! 

Lajityypillistä tekemistä koiralle 

Virikkeistämisen ympärillä käydyn keskustelun juuret ovat lähtöisin tarhaeläinten hyvinvoinnin parantamisesta, josta keskustelu on ajan myötä levinnyt koskemaan myös lemmikkieläimiä. Tarhaeläimiä koskevissa tutkimuksissa huomattiin eläinten voivan sitä paremmin mitä enemmän ne pääsevät toteuttamaan luontaisia käyttäytymistarpeitaan, ja samankaltaisia tuloksia on saatu myös lemmikkieläinten käyttäytymistä tutkiessa. 

Koiralle mielekästä lajityypillistä tekemistä ovat muun muassa metsästäminen, haistelu, pureskelu, kaivaminen sekä lajitovereiden kanssa sosialisoituminen. Näitä tarpeita koiran tulisi päästä toteuttamaan säännöllisesti. Edellä mainittujen lisäksi myös rotukohtaiset käyttäytymistarpeet kannattaa huomioida, sillä esimerkiksi noutajat nauttivat erityisesti noutoleikeistä ja paimenkoirat puolestaan paimentavat mielellään.  

Koirat uimassa. Koiran virikkeistäminen.

Erilaiset virikkeet jaetaan pääsääntöisesti viiteen eri kategoriaan virikkeen laadusta riippuen.

Nämä viisi kategoriaa ovat;

  • kognitiiviset virikkeet
  • fyysiset virikkeet
  • sosiaaliset virikkeet
  • aistivirikkeet
  • ruokavirikkeistäminen

Edellä mainituista nimenomaan ruokavirikkeistäminen on noussut suureen suosioon osin sen helppouden takia. Samalla on alettu ymmärtämään, miten perustavanlaatuinen kokemus ruokailu ja ruoan eteen työskentely koiralle ovat.  

Nykypäivän lemmikkikoirat elävät varsin erilaista arkea kuin esimerkiksi niiden luonnossa vapaana elävät esi-isät. Tästä huolimatta myös lemmikkikoiralla on samankaltaisia luontaisia käyttäytymistarpeita, joita sen tulisi päästä toteuttamaan tasapainoista elämää elääkseen. Mikäli koiralla ei ole mahdollisuutta toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä riittävissä määrin, voi sille muodostua patoutumia, jotka johtavat pahimmillaan päivittäisiin haasteisiin koiran kanssa. 

Aktivoinnin ja virikkeistämisen ero 

Virikkeistämisen rinnalla kuulee usein puhuttavan myös aktivoinnista. Nämä ovatkin termejä, jotka sekoittuvat helposti etenkin arkikielessä. Virikkeistämisen ja aktivoinnin välillä on kuitenkin selvä ero, vaikka molemmissa on myös samankaltaisia piirteitä. Käytännössä virikkeistämisen ja aktivoinnin ero on siinä, että aktivoinnissa tekemisen laatu ei ole merkityksellinen, vaan mikä tahansa aktiviteetti jota koira tekee soveltuu aktivoinniksi. Koiraa aktivoitaessa ohjaajalla voi olla hyvinkin aktiivinen rooli, josta esimerkkinä koiran ja ohjaajan työskentely yhdessä agilityn tai tokon parissa. 

Virikkeistämisen painopiste on puolestaan luontaisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisen mahdollistamisessa ja myös ohjaajan rooli on erilainen hänen toimiessaan tilanteen taustalla. Tällöin ohjaajan tehtäväksi jää ennen kaikkea toiminnan mahdollistajan sekä tilanteen valvojan rooli. Virikkeistämisessä ohjaaja ei siis aktiivisesti osallistu tekemiseen, mutta voi tarpeen mukaan esimerkiksi kannustaa koiraa. Pääsääntöisesti koiran tulee kuitenkin antaa työskennellä virikkeiden parissa itsenäisesti. Esimerkkinä sosiaalisista virikkeistä koirien välinen leikkihetki, jossa omistajat seuraavat tilannetta taustalta. 

Virikkeet positiivisten tunteiden luojana 

Nykypäivän lemmikkikoiran elämä on varsin toisenlaista vapaana eläviin koiraeläimiin verrattaessa. Tavallisesti koiran tulee esimerkiksi kyetä olemaan itsekseen omistajan poissa ollessa. Tällöin on toivottavaa, että koira pääosin nukkuu tai puuhailee sille osoitettujen lelujen tai muiden virikkeiden parissa. Myös nykypäivän kaupunkikoira tarvitsee kuitenkin lajityypillistä tekemistä, sillä tekemisen puute voi näkyä ei-toivottuna käytöksenä, kuten kodin tuhoamisena, jatkuvana vahtimisena tai muina käytöshäiriöinä, joista on usein harmia sekä koiralle että omistajalle. 

Virikkeistämisen on todettu vaikuttavan laajalti koiran hyvinvointiin. Koiran virikkeistäminen tarjoaa sille positiivisia tunnetiloja, laskee koiran stressitasoja ja ahdistusta sekä ennaltaehkäisee erilaisia käytöshäiriöitä. Kyse ei siis ole suinkaan pelkästä hifistelystä, vaan koiran hyvinvoinnin tukemisesta sekä koiramaisen elämän mahdollistamisesta. Erilaisia virikkeitä tarjotessa on kuitenkin syytä muistaa tasapaino, sillä koira tarvitsee myös rauhallisia hetkiä. 

Ruokahetkistä virikkeitä jokaiseen päivään 

Tiesitkö, että ruokaa tavoitellessaan koiran aivot erittävät mielihyvähormoneja sekä muun muassa adrenaliinia, joka pitää koiran vireänä ja aktiivisena sen puuhastellessa saaliinsa kanssa. Kun adrenaliinin tuotto työskentelyn jälkeen lakkaa koira väsähtää helposti ja käy levolle.  

Koira syömässä Jahti&Vahti ruokaa. Koiran virikkeistäminen.

Näin ollen kenties yksi helpoimmista tavoista tarjota koiralle luontaisia virikkeitä on tarjoilla koiran päivittäiset ateriat erilaisia ruokavirikkeitä hyödyntäen. Kun koiralle tarjotaan mahdollisuus työskennellä ruokansa eteen se pääsee toteuttamaan sille luontaista saalistuskäyttäytymistä tarjoten samalla sekä henkistä että fyysistä rasitusta. Yksinkertaisimmillaan ruokavirike voi olla matolle, nurmelle tai lumeen piilotetut nappulat, jotka löytyvät koiran käyttäessä nenäänsä ruokaa etsiessään.  

Ruokavirikkeistämisessä alkuun pääsee varsin pienellä vaivalla. Erilaisista virikeleluista ja -kupeista on kuitenkin iloa ja usein ne myös helpottavat virikkeistämisen toteuttamista arjen keskellä. Kun koiralle tarjotaan uusia virikkeitä tulee liikkeelle lähteä riittävän helpoista haasteista, joissa palkkion saa lähes vaivatta. On tärkeää, että myös viriketyöskentelyn parissa aloitteleva koira saa onnistumisen kokemuksia eikä ehdi turhautumaan uusien tehtävien parissa. Koiran ongelmanratkaisukyvyn ja osaamisen kehittyessä voidaan virikkeiden vaikeusastetta nostaa hiljalleen. 

Ruokavirikkeistäminen helposti Jahti&Vahti ruokien avulla 

Virikkeistämisen ei tarvitse olla vaikeaa tai aikaa vievää, vaan voit hyödyntää päivittäiset ruokahetket ja toteuttaa ne erilaisia virikkeitä tarjoamalla. Muutaman erilaisen virike- tai ahmimisenestokupin hankkimalla pääset helposti alkuun ja voit tarjota koiralle ruokavirikkeitä myös hektisen arjen keskellä.  

Erilaisia ruokavirikkeitä tarjottaessa on tärkeä huolehtia, ettei koira saa virikkeistämisen varjolla tarvitsemaansa suurempia määriä ruokaa, vaan päivittäinen energiansaanti pysyy sopivalla tasolla. Ruokamäärän seuranta onnistuu helpoiten tarjoamalla koiran päivittäiset ateriat virikkeiden kautta. Aloita yksinkertaisilla virikkeillä ja etene rauhassa koiran ehdoilla. Tärkeintä on antaa koiran toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan sekä tarjota sille onnistumisen kokemuksia. Parhaimmillaan virikkeistämisen avulla voidaan kohentaa koiran elämänlaatua, kun koira pääsee työskentelemään koiramaiseen tyyliin sille mieluisten tehtävien parissa. 

Poimi alta täsmävinkit ruokavirikkeistämiseen Jahti&Vahti tuotteiden avulla  

  1. Tarjoile koiran tavallinen kuivanappula– tai liha-ateria-annos virikekupista ja anna koirasi viihtyä ruokakupin parissa. Aloita helpolla kuviolla ja etene kohti haastavampia muotoja koiran hoksottimien kehittyessä. 
  1. Tee koiralle jäisiä virikkeitä kesähelteitä helpottamaan. Aloita leikkaamalla liha-ateriasta siivuja tai pieniä paloja ja asettele ne muoviastian pohjalle. Täytä muoviastia vedellä ja laita koko komeus pakastimeen jäätymään. Kun herkku on jäätynyt kauttaaltaan on se valmis tarjoiltavaksi. 
  1. Leikkaa Jahti&Vahti liha-ateriasta pieniä paloja ja levitä palaset jäljen tapaan pihapiiriin, metsään tai lenkkipolulle. Auta aloitteleva koira alkuun ruokajäljen päästä ja päästä koira matkaan pitkällä hihnalla – anna koiran itse etsiä loput liha-ateriasta nenäänsä hyödyntäen. 
  1. Kääri Jahti&Vahti makupaloja pyyhkeen sisään ja solmi kokonaisuus siten, että koira joutuu näkemään vaivaa makupalat saadakseen. Jahti&Vahti makupalat soveltuvat käytettäväksi myös kongeissa tai muissa aktivointileluissa. 
  1. Rakenna koiralle  mielenkiintoinen maistelulautanen esimerkiksi leikkuulaudalle  johon kokoat erilaisia Jahti&Vahti herkkuja liha-aterioiden paloista nameihin. Anna koiran tutustua maistelulautasen sisältöön itsenäisesti kokeillen. Mikäli koirallasi on taipumusta ruoan hotkimiseen, voi uusia makuja tarjoilla leikkuulaudan sijaan vaikkapa erilaisia muovikippoja hyödyntäen. 

Näillä vinkeillä koiran virikkeistäminen onnistuu helposti ja näppärästi myös arjen ruokahetkissä. Jahti&Vahti koiranruoat soveltuvat mainosti erilaisissa ruokavirikkeissä käytettäväksi – hyödynnä siis liha-aterioita, nappuloita sekä nameja vaikka päivittäin ja anna koirasi nauttia sille mieluisista puuhista ruokansa parissa!