Jahti & VahtiElävästä elämästäTessa matkalla metsästysnoutajaksi

Tessa matkalla metsästysnoutajaksi

Noutajien taipumuskokeeseen eli taippareihin harjoittelun aloitimme Tessan kanssa heti, kun lumet olivat sulaneet maasta. Taippareiden eri osa-alueita harjoittelimme erikseen.

Vapaata hakua treenasimme erilaisissa metsämaastoissa dameilla ja variksilla, ja kanin laahausjäljen harjoittelussa pidennettiin matkaa heti, kun jäljestys oli tullut tutuksi.

Tänä keväänä kevät tuli myöhään ja vedet lämpenivät hitaasti. Tessa oli uinut edelliskesänä ja mennyt iloisesti veteen, mutta toukokuussa kovalta suolammen reunalta hyppääminen kylmään veteen ei ollutkaan mieluista. Päätin harjoitella noutoa erilaisilla rannoilla ja niin veteenmeno varmistui ja voitiin harjoitella damin ja lokin noutamista useassa paikassa. Lisäksi olin tutustuttanut Tessaa haulikon laukauksiin ja siihen, että vieras ihminen lukee sirun.

Kun taippareissa vaadittavat taidot oli saavutettu, päätin ilmoittautua niihin ja saimmekin kutsun Päijät-Hämeen Noutajakoirayhdistyksen kesäkuun taippareihin.

Pakkasin edellisiltana auton valmiiksi, jotta voisin rennoin mielin lähteä matkaan. Tärkeimmät mukaan otettavat asiat koiran lisäksi oli rekisteritodistus ja koiran voimassa oleva rokotustodistus. Sen lisäksi olin pakannut Tessalle pyyhkeen, vettä ja ruokaa sekä itselleni säänmukaisen vaatetuksen ja hyvät eväät. Kokemuksesta tiedän, että nämä koiraharrastuspäivät venyvät usein pitkiksi ja silloin on tärkeätä, että on hyvin varustautunut.

Saavuimme koepaikalle ajoissa ja ulkoilutin Tessan hyvin ja juttelin tuttujen harrastajien kanssa. Tunnelma oli lämmin, kuten aina rodunomaisten lajien tapahtumissa.

Ilmoittautumisen ja sirun luennan jälkeen alkoi sosiaalisen käyttäytymisen arviointi. Silloin tuomari Pasi Majuri kertoi meille taippareiden kulun ja tervehti jokaista koiraa. Annoin Tessan olla siinä tilanteessa ilman paikallaolokäskyä mahdollisimman rentona eikä se reagoinut mitenkään vieressä olevaan haukkuvaan koiraan. Tuomarin tullessa tervehtimään meitä Tessa nuolaisi ohimennen hänen kättään.

Taipparit jatkuisivat metsälammen rannassa ja saatuamme kutsun ”Seuraava!” siirryimme Tessan kanssa jännittynein mielin rantaan.

Tuomari kertoi aluksi miten rannalla toimitaan ja sitten hän heitti ensimmäisen lokin rannalta veteen. Tessan noudettua sen, rannalta ammuttiin haulikolla ja veneestä heitettiin toinen lokki. Onneksi olimme harjoitelleet veteenmenoa erilaisilla rannoilla ja linnun noutaminen onnistui ja saimme siirtyä hakumaastoon.

Lähetettyäni Tessan motivoidulle varikselle se yllätti minut jäämällä hetkeksi miettimään ennen kuin se nosti variksen ylös. Sen jälkeen haku pääsi käyntiin, ja Tessa toi loput varikset vauhdikkaasti suoraan käteen.

Tessan suoriutuesssa hyvin hakuosuudesta pääsimme jäljelle. Helpottuneena ja onnellisena palasin takaisin odotusalueelle odottamaan, kunnes kaikki iltapäivän koirakot olisivat suorittaneet osuutensa.

Lopulta kaikki jäljelle päässeet koirakot kutsuttiin ja meille kerrottiin missä odottaisimme viimeisen tehtävän suorittamista. Tessa on varma kanin laahausjäljellä eikä se ollut yllätys, että kani löytyikin nopeasti.

Lopuksi kokoonnuimme rannalle tuomarin loppupuhutteluun. Pasi Majuri antoi kaikille taipparit läpäisseille koirakoille kannustavat palautteet ja kiitti vuolaasti yhdistyksen vapaaehtoisia, pitkän koepäivän talkoilleita harrastajia. Ilman heitä ei näitäkään taippareita olisi pystytty järjestämään.

Tuomarin sanat jäivät lämmittämään mieltä, kun hän rohkaisi kaikkia jatkamaan aktiivista harrastamista, osallistumaan paikallisyhdistyksen toimintaan, käymään metsästyskokeissa ja metsästyskaudella jahdeissa.

Jokaisella taipparit läpäisseellä noutajalla on mahdollisuus valioitua muotovalioksi ja oikeus osallistua rodunomaisiin koelajeihin ja jos koirakon rahkeet riittää, niin valioitua Suomen käyttövalioksi.