Jahti & VahtiElävästä elämästäStella rotuseminaarimatkalla Ruotsissa

Stella rotuseminaarimatkalla Ruotsissa

Kiharakarvainen noutaja Stella matkusti Ruotsiin kiharakarvaisten noutajien maailmanseminaariin elokuussa 2022. Seminaari järjestetään joka neljäs vuosi, ja se kokoaa kiharaharrastajat ympäri maailmaa tapaamaan toisiaan ja toistensa koiria.

Seminaarin ohjelmaan kuuluu yleensä erikoisnäyttely ja lisäksi järjestäjämaan valitsemia virallisia ja epävirallisia testejä tai kokeita. Tällä kertaa seminaarissa oli näyttelyn lisäksi tarjolla virallinen noutajien kylmällä riistalla suoritettava nome-b -koe ja epäviralliset rally-toko ja working test-kokeet. Stellan tähtäin oli nome-b -kokeessa, sillä se pudotti turkkinsa juuri pari viikkoa ennen seminaaria, eikä siten ollut näyttelykunnossa.

Matkustimme seminaariin autolla ja laivalla yhdessä Stellan kasvattajan ja hänen koiriensa kanssa. Laivamatka iltalähdöllä Turusta Tukholmaan sujui ongelmitta, kun saimme koirat kunnolla ulkoilutettua juuri ennen lähtöä Turun linnan puistossa. Aamulenkki puolestaan tehtiin Tukholmassa Hammarbybackenilla, josta jatkoimme Eskilstunaan kaikkien rotujen näyttelyyn, jonne osa retkueen koirista osallistui. Seuraavana päivänä matkasimme varsinaiselle seminaaripaikalle Gålön leirintäalueelle, josta meille oli varattu mökki seminaarin ajaksi.

Stellan hetki parrasvaloissa tuli toisena seminaaripäivänä, kun se osallistui nome-b -kokeeseen alokasluokassa. Ohjaajaa jännitti aika tavalla, mutta kokeen tuomari ja häntä avustanut ampuja olivat aivan ihania ja muistuttivat hengittämään koesuorituksen aikana. Stella selvitti kaikki kokeen tehtävät ja palkittiin ALO3-tuloksella.

Itse koe erosi jonkin verran Suomen nome-b –kokeista, sillä Ruotsissa kokeessa ei alokasluokassa ole lainkaan ohjauksia tai jälkeä. Hakualue oli myös huomattavasti pienempi kuin suomalaisissa kokeissa ja vesityössä uintimatkat lyhyempiä.

Kokeessa oli useampi seuraamisosuus ja hallinta vaikutti merkittävästi kokeen tulokseen, samoin koiran nopeus. Kokeen riistat olivat samoja kuin Suomessakin, joten ne eivät tuottaneet Stellalle vaikeuksia, mutta monen keskieurooppalaisen koirakon matka päättyi siihen, etteivät ne halunneet noutaa varista. Lopulta kokeen kolmestatoista koirakosta vain neljä sai hyväksytyn tuloksen. Olimme Stellan kanssa tyytyväisiä päiväämme!

Loppuseminaarin ajan keskityimme kannustamaan muita niin erikoisnäyttelyssä kuin working testissäkin. Nautimme myös Gålön lenkkimaastoista ja koirauimarannasta. Seminaariviikko kului hujauksessa ja kotimatka tehtiin väsyneinä mutta onnellisina. Seuraavan kerran vastaavaa kivaa on tarjolla neljän vuoden kuluttua Tanskassa.